Ozonowanie

Ozon, czyli trójatomowy tlen, jest jednym z najskuteczniejszych środków dezynfekcyjnych. Jego działanie jest ok. 50 razy skuteczniejsze i ok 3000 razy szybsze od chloru, dzięki czemu jest powszechnie używany do:

  • usunięcia bakterii, wirusów, grzybów, pleśni;
  • usunięcia roztoczy, mrówek i innych insektów;
  • wyeliminowania nieprzyjemnych zapachów takich jak dym papierosowy, stęchlizna, zapach farb po remoncie;
  • szczególnie zalecany dla alergików.

Jak przygotować pomieszczenie do ozonowania:

  • należy usunąć rośliny oraz zwierzęta z wyjątkiem ryb akwariowych;
  • jeżeli nie można wynieść to należy zabezpieczyć folią dzieła sztuki, elektronikę – ozon to silny utleniacz i może negatywnie na nie wpływać;
  • odkurzyć i usunąć wszelkie śmieci;
  • otworzyć wszystkie szafki, szuflady, poodsuwać w miarę możliwości meble od ścian, wyłożyć pościel;
  • usunąć mechanicznie/chemicznie pleśń i grzyby – ozon skutecznie je zabije lecz nie zlikwiduje ich obecności;
  • uszczelnić okna i kratki wentylacyjne;
  • uszczelnić drzwi – zwłaszcza od spodu. Ozon jest gazem cięższym od powietrza;
  • w ozonowanym pomieszczeniu nie wolno używać ognia, należy odłączyć urządzenia mogące spowodować iskrę.

Z racji że ozon jest gazem cięższym od powietrza urządzenie należy postawić na podwyższeniu w rogu pomieszczenia nadmuchem skierowanym po przekątnej – tak aby jak najskuteczniej rozprowadzić gaz po całej powierzchni.

Istotnym parametrem podczas ozonowania jest wilgotność – jeżeli jest zbyt niska (ok 40%) należy ją podnieść np. rozpylając wodę.

By ozonowanie było skuteczne ozonator musi pracować określoną ilość czasu. Przykładowo, w celu dezynfekcji pomieszczenie o powierzchni 10 m2 powinno być ono ozonowane przez 8-11 minut urządzeniem o wydajności 10.000 mg/h – zachęcamy do skorzystania kalkulatorów ozonowania dostępnych w sieci.

Po zakończeniu ozonowania pomieszczenie należy dokładnie przewietrzyć przez 15-30 minut. Użytkowanie pomieszczenia najlepiej zacząć po upływie min. 2 godzin.

Charakterystyczny zapach ozonu, który unosi się w zdezynfekowanym pomieszczeniu jest czymś normalnym.

Ozonowanie samochodów.

  • dezynfekcja samochodu powinna odbywać się przy włączonym nadmuchu/klimatyzacji na obiegu wewnętrznym;
  • urządzenie najlepiej jest postawić na siedzeniu pasażera, skierowując jego wylot w stronę schowka – zazwyczaj za nim znajduje się wlot powietrza do klimatyzacji;
  • okna i drzwi powinny być zamknięte;
  • czas trwania to ok 15 minut, jeżeli nadal są odczuwalne nieprzyjemne zapachy proces można powtórzyć;
  • Ze względu na silne zdolności utleniające ozonu nie należy przesadzać z częstością ozonowania oraz czasem dezynfekcji – w skrajnych przypadkach może doprowadzić do uszkodzeń tapicerki, elementów plastikowych itp. .